Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Η ΛΙΜΝΗ ΣΤΗ ΝΕΒΡΟΠΟΛΗ

Η γνωστή λίμνη του Καλλιδρόμου, η λίμνη Νεβρόπολη είναι στην περιφέρεια του χωριού,Παλαιοχωρίου Δωριέων. Μοναδική στο είδος της για όλο τον ορεινό όγκο της Στερεάς Ελλάδας. Έτσι λοιπόν το χωριό είναι ένα ορμητήριο για τα πιο μαγευτικά μέρη του Καλλιδρόμου. Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και στις Θερμοπύλες. Είναι από τα πανελλαδικής σημασίας αξιοθέατα που μένουν αξέχαστα σε κάθε επισκέπτη. Η πρόσβαση στη λίμνη και το δάσος της Νεβρόπολης είναι ειδυλιακή με μοναδικής ομορφιάς πεζοπορία 7 χιλιομέτρων και με καλή βατότητα από το Παλαιοχώρι. Στις παρυφές της λίμνης του Καλλιδρόμου υπάρχει και ορεινό καταφύγιο γνωστό και φιλόξενο για τους λάτρεις του βουνού.Λίγο πιο πάνω απο την Τριανταφυλλιά ειναι η πηγή του Τζότζορα με το χωνευτικό νεράκι της, που για πολλά  χρόνια ξεδιψάει ντόπιους και επισκέπτες, κι όσα ήμερα κι άγρια Ζώα και πουλιά -ημερήσιας και νυχτερινής ,επίγειας και εναέριας κυκλοφορίας-υπάρχουν στην γύρω περιοχή.
Η λέξη «Νεβρόπολη» προέρχεται από τις λέξεις Νεβρός= ελαφόπουλο και Πόλη. Το όνομα πάρθηκε γιατί σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις η περιοχή ήταν γεμάτη με ελάφια.Η κορυφή που βρίσκεται πάνω απο τις Θερμοπύλες ονομάζεται Ελαφοβούνι.Αλλες γνωστές τοποθεσίες στους φίλους του Καλλίδρομου ειναι η Αγορασιά[το μέσον της Ανοπαίας ατραπού],η Καλαμποκιά ,[με την Καλογερόβρυση ,το Aχμάτι,τη Λιαθίτσα και το Χαλίκι με τη βρυσούλα του],και στην κορυφή ποιός αλλος; ο Αη-Λιάς !!!, [Παλιοβορός]
Δεξιότερα ειναι τα Ισώματα ,το Μουρούζο με τις λάκες του ,οι Λυκότρυπες και τα Λαζαρά με τα Χοντρά δέντρα ,το Ψηλόραχο , τα Καρτέρια ,και η Κεδρόραχη  με τις Ντουσκόλακες  δεξιά της ,το Στρώμα και το Μεγάλο Χάραμα[Μακριά Λούζα] που οδηγεί στα Νεραϊδάλωνα ,στο Ξεροπήγαδο ,στην Κορομηλιά κι απο εκει στην  επιβλητική Γκιόζα.
Τό Καλλίδρομο είναι  βατό , γι'αυτό και το ονομά του , και εχει  πάρα πολλά  αλώνια  και τσουμάρια ,πηγές με βρύσες και ποτίστρες ,σπάνια βότανα και μανιτάρια.
Είναι  λατρεμένος τόπος για τους παροικούντες , και  ιδιαίτερα για τους κατοίκους του Παλαιοχωρίου Δωριέων ,οι οποίοι  έχουν  στην περιφερειά τους  το μεγαλύτερο  κομμάτι του , είναι απο τούς πρώτους  που  καθιέρωσαν γιορτές  στήν Νευρόπολη  και ανέδειξαν  την περιοχή  ,αρχικά στο νομό Φθιώτιδας  κι αργότερα στούς  αναρίθμητους  φίλους  του  πανέμορφου  Βουνού της Καλλιδρομίας Γής.

2 σχόλια:

  1. Πρίν κάτι χρόνια επισκεπτόμενος κάποιον γέρο συγχωριανό μου ,παραδοσιακό Βουνίσιο ακτιβιστή,(Μάης μήνας ηταν και λιαζότανε στην αυλή του) και προχωρώντας τη συζήτηση γύρω απο τα κοινά μας ... κατορθώματα τον προέτρεψα για ενα ακόμα ανέβασμα !!! Γύρισε με κοίταξε στρίβοντας το μουστάκι του και μου είπε: Δεν με βαστάνε τα πόδια μου ,αλλά θέλω να με πάς απο γύρω πάνω στο Ψηλόραχο για να αγναντέψω κάτω το Χωριό κι ύστερα ας πεθάνω ..
    Αφιερωμένο σε σένα λοιπόν τούτο το Ιστολόγιο ,ΜΕΓΑΛΕ ΔΑΣΚΑΛΕ, και πάντα οταν περνάω απο εκεί, κάνω το καθιερωμένο προσκλητήριο τής παρέας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.